Houten vloeren Eindhoven:
Plankenvloeren of parket ?

3 Planken vloeren of parket ?

U kunt bij houten vloeren kiezen uit:

 • Planken vloeren
 • Parket

Planken vloeren
Met planken vloeren wordt bedoeld; houten vloeren die worden gelegd van vloerdelen, zonder dat er van te voren een vast patroon van leggen is bedacht. De planken worden vrijwel willekeurig van de stapel gepakt en in de houten vloeren gelegd. De planken in deze houten vloeren hebben in de regel geen vaste lengtte, maar wel een vaste breedte. Soms worden er echter ook planken vloeren gelegd die samengesteld zijn uit meerdere breedtes.

Parket
We spreken van parket wanneer de planken in de houten vloeren niet willekeurig maar in een vooraf gekozen patroon in de houten vloer komen te liggen.

Feitelijk is elk patroon denkbaar. Er zijn echter een aantal patronen van parket die door een groot aantal mensen zijn gekozen en hierdoor vaste patronen zijn geworden.

 1. - Visgraatparket houten vloeren Eindhoven
 2. - Hongaarsepunt parket Eindhoven
 3. - Hollandpatroon parket Eindhoven
 4. - Strokenparket Eindhoven
 5. - Mozaiekparket Eindhoven
 6. - Versaillesparket Eindhoven

Het leggen van parekt door een parketlegger zal duurder zijn dan het leggen van planken vloeren. Dit omdat er meer arbeid bij gemoeid is.

Toch zijn de kosten van parket lager geworden omdat we tegenwoordig ook lamelplanken als parket kunnen leveren. De parketlegger kan hierdoor rechtstreeks lijmen op de zand-cemente ondervloer. Dit spaart het leggen van een tussenvloer uit en tevens hoeft het parket niet zo vaak geschuurd te worden dan bij bourgogne / tapis het geval is.

Houten vloeren Eindhoven:
Lijmen of zwevend leggen van houten vloeren ?

4 Zwevend leggen van houten vloeren kunt u zelf, lijmen vraagt om een vakman

Houten vloeren kunnen op verschillende manieren worden gelegd.

Fairwood hanteert echter de volgende 2 beproefde methoden:

 • Zwevend leggen van houten vloeren
 • Lijmen van houten vloeren

Zwevend leggen van houten vloeren Eindhoven
Houten vloeren kunnen door iedere redelijk handige doe-het-zelver zwevend worden gelegd. U moet echter wel een goede legbeschrijving hebben en bovenal goede producten.

U moet een goed afkortzaag tot u beschikking hebben om de planken ook in de breedte te kunnen afkorten. Verder adviseren wij om gebruik te maken van een goede onderfolie.

Eerst worden langs de wanden van de kamer blokjes hout gelegd. Vervolgens gaat u de planken van de houten vloeren 1 voor 1 in een rij langs de muur leggen. Aan het eind van de kamer kort u de betreffende plank in de lengte af en begint aan de andere kant van de kamer een nieuwe rij. U schuift de planken in de mes- en groef verbinding in elkaar.

Geen lijm gebruiken om de mes- en groef aan de lange zijde van de planken te verlijmen. Wel een drupje lijm op de kopse kanten van de planken.

Zo rij voor rij doorgaan totdat u aan de laatste rij bent toegekomen. Het is het meest waarschijnlijk dat de laatste rij er op de normale breedte niet tussenpast. U moet de laatste rij daarom op breedte zagen.

Wanneer u alle rijen in de kamer hebt gelegd en de houten vloer ligt in de ruimte, gaat u de houten blokjes die tegen de wand zitten vervangen voor de spanveren. U heeft nu een geveerde zwevend gelegde houten vloer gefabriceerd.

De ruimte van de spanveren wordt bedekt door het plaatsen van de plinten langs de wanden.

Lijmen van houten vloeren Eindhoven
Houten vloeren kunnen worden verlijmd:

 • Houten vloeren Eindhoven lijmen op een vooraf te leggen ondervloer (tussenvloer)
 • Rechtstreeks lijmen van de houten vloeren Eindhoven op zand-cemente dekvloer

Bij het rechtstreeks lijmen van de houten planken op de zand-cemente ondervloer moet u wel bekijken of de zand-cemente dekvloer voldoende glad is en voldoende trekkracht heeft. Omdat in Brabant veel huizen rechtstreeks op zand worden gebouwd en er daarom geen kruipruimte of ventilatie aanwezig is onder de vloer, moet er tevens een vochtprimer op de zand-cemente dekvloer worden gesmeerd.

Wanneer de houten vloeren op een vooraf aangebrachte tussenvloer van bijvoorbeeld spaanplaat worden gelijmd, kunnen de planken ook nog worden vernageld. Er wordt een spijkertje in het mes van de plank geschoten. Dit spijkertje drukt de plank in de lijm tijdens het droogproces. Hierdoor worden hol klinkende plekken, zoals te horen is bij rechtstreeks lijmen vermeden.   


Page 2 of 51 2345 »

Fairwood Houten Vloeren


houten vloeren eindhoven houten vloeren eindhoven leggen houten vloeren eindhoven lak of olie houten vloeren eindhoven parketlegger houten vloeren eindhoven massief of lamelparket houten vloeren houten vloeren eindhoven plankenvloeren of parket houten vloeren eindhoven massieve houten vloeren houten vloeren eindhoven combiplanken houten vloeren eindhoven prijzen

Openingstijden
Houten vloeren:


 • Maandag:     8.30h - 17.00h
 • Dinsdag :     8.30h - 17.00h
 • Woensdag:  8.30h - 17.00h
 • Donderdag: 8.30h - 17.00h
 • Vrijdag:         8.30h - 17.00h
 • Zaterdag:   10.00h - 16.00h (binnenkomsttijd)
 • Zondag:       Gesloten

Voor openingstijden tijdens vakanties en feestdagen: Openingstijden

fairwood

Adres:     Stephensonstraat 16
Plaats:     4004 JA - Tiel
Tel:          +31 (0)344-640035
FAX:        +31 (0)344-640021
E-mail:     info@fairwood.nl